
Mrkvový dortík od Pavlíny Herentinové
- 1 lžička sůl
- 250 g mrkev nastrouhaná
- 230 g hladká mouka
- 3 ks vejce
- 1 balíček prášek do pečiva
- 1 lžička perníkové koření
- 100 g nasekané ořechy či mandle – lze vynechat
- 250 ml olej
- 230 g cukr
- Krém
- mléko na rozředění (od oka)
- 230 g lučina nebo žervé či podobný sýr
- 1 lžíce cukr
Ve velké míse prošleháme vejce s cukrem a olejem. Do jiné mísy si prosejeme mouku, sůl, koření a prášek do pečiva. Do mokrých ingrediencí přidáme ty suché, přisypeme nastrouhanou mrkev a ořechy a zamícháme tak, aby se obě směsi dobře propojily v hladké těsto.
Korpusy je lepší péci nadvakrát – ve dvou kulatých klasických formách, ale pro línější je možné i najednou, pozvolněji a pak rozkrojit. Pečeme v předehřáté troubě na 160° asi 40 minut. Mezi dva vychladlé korpusy namažeme krém z čerstvého smetanového sýra. Sýr prošleháme s mlékem a osladíme.


